KLUBBKALENDER / UKEBREV ARKIV

Velkommen til vårt arkiv


Her legger vi inn eldre ukebrev.


22 og 30 JUNII


I kveld var årsmøtet på programmet. Et årsmøte i Svelvik RK er en forutsigbar begivenhet. Ingen endringer så lenge jeg har vært medlem. Bortsett fra oppakning av gaver!

Men først spoler vi tilbake 1 uke. Den 22. juni hadde vi sommeravslutning på Batteriøya med ledsagere. Grillen var varm når vi kom. Og det ble grillet og drukket og pratet mellom alle bordene. Været holdt seg akkurat siden det så stygt ut tidligere på kvelden. Det så ut til at alle hadde en fin kveld. Takk til kameratsskapskomiteen. Så årsmøtet. I forbindelse med vårt 50 års jubileum, fikk vi en del gaver. Disse hadde ikke presidenten pakket opp, så vi fikk alle gleden av å se hva dette var for noe.

Fra distriktet fikk vi 2.000,- kroner. Rotary International sendte oss en flott diplom undertegnet av RI presidenten.Fra Hurum RK fikk vi årbok fra Hurum historielag.
Fra Sande RK en ramme.
Drammen syd sendte oss 1.000,- kroner. (samme som vi gav dem 
Fra Svelvik Kiwanis fikk vi en krystallkule med holder.
Så var det opplesning av rapporter fra året som har gått fra tjenester og komiteer.
Kasserer Aase Britt la frem regnskapet med budsjett som ble godkjent.

Det store øyeblikk: President Vidar måtte tømme innholdet i kruset i en slurk. Det greide han med bravur. Berit fikk så overrakt presidentkjedet som bevis på at nå er det hun som skal lede klubben i et år fremover.
Vidar takket for seg etter et flott år som president, og takket samtidig festkomiteen for flott 50 års feiring.

Berit ønsker alle velkommen til Søndre Høyen gård neste tirsdag 7 juli. Send gjerne en mail om du kommer.

Undertegnede ønsker alle en riktig god sommer.

16 juni

I kveld var det siste vedhogst i dette Rotaryåret. Restene ble raskt kuttet og hogd opp og lagt i sekker. Det blei tross alt 45 sekker denne kvelden.

Presidenten hadde ingen spesielle opplysninger, men takket alle for en flott markering av vår 50 årsdag på Berger Gård sist lørdag.

Husk at sommeravslutningen på Batteriøya er mandag 22. juni kl. 18:00

9 JUNII

Presidenten kunne ønske velkommen til 26 rotarianere. Dette var bra med tanke på at flere er opptatt med Den Gode Hensigt. Det ble klappet for Inger Margrethe som fylte 68 år 4. juni. Ragnar takket for hyggelig hilsen og besøk i forbindelse med at han fylte 80 år. Vi klappet en gang til for han.
Inger kunne melde at SOA nå hadde fått sin strikkemaskin og at dette prosjektet var vel i havn.

Berit hadde med hilsen fra Anne Lise. Hun hadde blitt syk igjen og ville bli borte resten av forsommeren på grunn av behandling. Presidenten bad Berit om å gi en blomst ved en passende anledning.

Kveldens hovedprogram var Svelvik Produkter ved Gunnar

I denne sammenheng valgte Gunnar følgende definisjon på ordet produkt: Omforming av ressurser for å dekke menneskers behov. Verdien av å ha en jobb er grunnlaget for Svelvik Produkter som startet opp i 1992 som følge av HVPU reformen. Bedriften skal være i offentlig eie og er et aksjeselskap hvor eierne er Svelvik kommune 83 % og Enter kompetanse. Styret er Formannskapet.

Det er 14 fast ansatte i bedriften. For tiden er det 20 personer som” jobber” hel- eller deltid hos SP. NAV betaler en viss sum for hver person og kommunen yter også en liten del. Da Svelvik Produkter startet opp var det solarier som var hovedproduktet. Dette selger ikke lenger så bedriften har funnet andre oppgaver.

Produkter: Leveranse av jobbfrukt i hele Drammensområdet, komponenter til OZO, Jensen Møbler, Kaba MøllerUndall, komponenter til malebarer til Gjøko, og ved.

Servicoppgaver: Flyttoppgaver, gressklipping og snømåking.
I tillegg til dette driver Svelvik Produkter med atføring. I bunnen for dette ligger varig tilrettelagt arbeid, VTA. Atføring kan deles i tre:

1.     Arbeidsavklaring

2.     Arbeidspraksis i skjermet virksomhet, APS

3.     Arbeid med bistand

I dette systemet er det ca 54 personer til enhver tid. NAV er den største kunden, ca 9 mill pr år. Men regjeringen har funnet ut at dette skal settes ut på anbud. Det ser dessverre ut til at SP mister Arbeidsavklaring og Arbeid med bistand. Men Svelvik produkter er allerede i gang med å tenke nytt. Bedriften har startet med å tilrettelagt opplæring for unge mennesker som ønsker seg et kompetansebevis i stedet for fagbrev, lærerkandidater. Dette ønsker de å videreutvikle. Dette var et interessant foredrag om en god bedrift for de personene som virkelig trenger den. Takk Gunnar.

Neste tirsdag er det vedhogst. Alle oppfordres til å komme om ikke annet enn til sosialt samvær. Det blir satt fram stoler og det serveres kaffe.   


02 JUNI

Presidenten ønsket velkommen, spesielt til kveldens foredragsholder, Jens Christiansen fra Svelvik Røde Kors.

President og sekretær hadde 30. mai besøkt Ragnar da denne fylte 80 år, en meget hyggelig anledning. Videre ble Øyvind S. gratulert med å ha fylt 72 år i løpet av mai. Men det stoppet ikke her; president Vidar måtte også ut med at han selv var 73 år på selve møtekvelden, og fram kom det også at foredragsholder Christiansen gjestet oss nettopp på sin fødselsdag.

Det ble også minnet om jubileumsfesten 13. juni. 57 hadde allerede meldt seg, men det var plass til flere, men siste frist er f.k. torsdag. Leif opplyste at om noen ønsker ordet under festmiddagen, måtte han få beskjed senest søndag. (Leif er toastmaster.)

Berit hadde overrakt blomsterhilsen til Turid, og hadde hyggelig hilsen med tilbake. Berit kunne samtidig orientere om avtale om tur til Portåsen 4. august, dette kommer selvsagt med i programmet for kommende halvår.

Helge introduserte Jens Christiansen fra Røde Kors. Jens har lang og variert erfaring fra Røde Kors og Hjelpekorpset. Tema: Hjertestarter/førstehjelp. Han stilte med demonstrasjonsutstyr som øvingsdukke, hjertestarter og video. Alt var meget instruktivt. De aller fleste har vært innom disse tingene tidligere, men heldigvis sjelden hatt bruk for det. Derfor er repetisjon viktig! Som Jens sa, vi skulle helst ha øvd/prøvd oss, men det var det ikke rom for denne kvelden. Jeg husker best: 30 trykk (brystkompresjoner) – 2 innblåsninger. Og selvsagt ring 113 snarest. Mange spørsmål røpet stor interesse for temaet. Jens svarte greit på dem alle.  Takk!

 

Neste møte:             Tirsdag 9. juni v/Gunnar Helgerud: Hva er produktet ved Svelvik Produkter?

Ansvarlig Yrkestjenesten v/HH. (Vær oppmerksom på at her har det skjedd et programbytte. Vedhogst 16. juni.) 26 MAI 2015


Egentlig er det fantastisk at mange av medlemmene av Svelvik Rotaryklubb møter opp gang etter gang ute i naturen, i all slags vær, for å sage, hugge og pakke ved.
Denne gangen var vi 26 medlemmer som møtte opp. 
Jeg har vært med på denne vedhugsten langt over 100 ganger, fra 1980 av, og jeg gleder meg faktisk like mye hver gang.
I dag var det ikke mygg der, som det var 1. gang i vår, det var ikke regn, som det var siste gang, nei, i dag koste vi oss bare til resultatet 121 sekker.!!
Britt var der, selvfølgelig, med pizza og alkoholfritt.
 
Kanskje vedhugsten er en viktig faktor bak vår klubbs gode kameratskap og  fremmøte?  Jeg bare spør.
 
Den 23. mai gikk egentlig fristen ut for å melde seg på 50-årsfesten lørdag 13. juni kl.18 på Berger gård. Det har foreløpig meldt seg 46 personer, men vi burde bli godt over 50.!
Fristen er nå satt til 31. mai.
Neste møte:   RK hjelpekors instruerer bl.a. om  hjertestarteren.
 
Er du begynt å bli noe rund i ryggen? Er det lenge siden du har reist deg opp og strukket på skuldrene?  Det er lett å glemme det hvis man for det meste sitter i en stol og ikke kommer seg utendørs.  Runde skuldre gir ofte mer muskelsmerter i skulder / nakke området, mer hodepine og i noen tilfeller økende pusteproblemer fordi lungene blir noe presset sammen. Og så ser man jo ikke akkurat yngre ut(?)
Så et godt råd er å daglig reise seg opp og presse skulderbladene  bakover mot hverandre og samtidig se oppover mot taket.  Hold det slik en stund. 
 
( Helseopplysninger er vel ikke noe som absolutt bør med i ukebrev, generelt.
   I vårt distrikt er det ingen andre ukebrev vi kan sammenlikne oss med.
   Etter min mening har gruppen 65++ mye av de plagene jeg har skrevet om.
   Så, i vårt  distrikt  ER  det vanlig å ha det med i ukebrevene..!!  )

19 MAI 2015

Presidenten hadde få saker denne kvelden foruten å ønske velkommen. Vi klappet igjen for Svein som fylte 85 år 1. mai.

Ole Hermann stod for kveldens foredrag: KROPPEN – SØVNEN OG SENGEN

Først litt om Jensen madrasser:
Fabrikken ble startet 4. februar i 1947. Jensen er en av Europas mest kjente merkevarer innenfor liggekomfort. Sengene koster fra 10.000 og oppover.

Bedriften har 5 hovedverdier:

LIGGEKOMFORT – HELSE OG SØVNKVALITET – DESIGN – NYSKAPNING – TILLIT OG KVALITET. Jensenskolen ”utdanner” butikkselgere for å sikre god kompetanse hos de som selger senger og madrasser.

KROPPEN: Med bakgrunn som fysioterapeut har Ole Hermann lang erfaring med å behandle vonde rygger. Man regner med at ca 80 % av befolkningen en eller annen gang har ryggplager. Muskulaturen i rygg og mage, og kanskje aller mest mage, er svært viktig for å unngå ryggplager. Så det er bare å begynne å trimme. Men hvis man har en dårlig rygg, så er madrassen fra Jensen bygd opp slik at man allikevel kan ligge godt og få hvile for kroppen. Liggestillingene har også stor betydning for om du skal få den gode søvnen med få oppvåkninger. Ligge på magen er den stillingen som belaster kroppen mest og altså er å fraråde. Ligge på siden gir også noen belastninger. Det hjelper om man legger det øverste benet bakover i stedet for å la det krysse det nederste benet. Men den beste liggestillingen for kroppen er altså å ligge på ryggen. Men som alle vet har denne lett for å medføre snorking noe som ikke er greit om man er to i senga.

SØVNEN: Søvn er en forutsetning for et godt liv. Et flertall av kroppens funksjoner påvirkes påtakelig av søvnens ulike stadier som passeres flere ganger i løpet av natten. Man bør være nede i dyp søvn minst 3 timer. Det er mange ting som påvirker søvnen som mat og drikke før man legger seg, bekymringer, angst, sykdom og smerte, temperatur, lyder osv..

SENGEN: Ingen seng kan fjerne dårlige forutsetninger for søvn. Men en god seng, mer eller mindre tilpasset din kropp, kan hjelpe til slik at man ikke våkner opp så mange ganger i løpet av natten. Vi sover/ er i sengen 1,3 uker/måned så det er viktig å ligge godt.

Et viktig poeng for meg er at midd ikke er noe problem i Jensens senger. I følge Ole Hermann skyldes dette lateksfyllet som brukes, som er så luftig at det ikke blir fukt i senga. Midden trenger fukt.

Takk til Ole Hermann for et interessant og nyttig foredrag.

Jubileumsfest: 
Lørdag 13. juni er det jubileumsfest på Berger gård. Meld dere på!!!

Neste møte er peismøter så er det vedhogst. Neste innemøte er 2. juni.


28 APRIL 2015

I kveld var det visepresident Berit sin tur.

Bordene var oppdelt i komiteer og tjenester slik at vi kunne forberede neste Rotary år.
Berit synes det er godt å være i Rotary og spesielt i Svelvik RK. Vi bør også ha en sosial bit innen klubben. Berit er også opptatt av prosjekter hvor hun ønsker seg flere. Litauen som prosjekt vil hun skal bestå.
Hun ønsker også at vi kan ha en demo av Shelter boxen på Svelvik dagene for å vise litt mer hva Rotary gjør internasjonalt, og spesielt ved katastrofer. Det ble samtidig vedtatt å kjøpe en Shelter box som forhåpentligvis sendes til Nepal. Dette er det ikke vi som styrer, men vi kan i hvert fall spore den. Berit ønsker også ungdom som sendes til RYLA.
Ungt entreprenørskap skulle vi gjerne ha sett i klubben vår. Ta kontakt med Sande videregående skole.
RI presidenten har åpnet for at også familiemedlemmer kan få medlemskap i Rotary, så da er det bare å spørre familiemedlemmer om de er interessert.
Berit ønsker mer internasjonalt arbeid. I den anledning ble vimpler fra andre klubber tatt frem igjen. Dette er vimpler vi har tatt med hjem fra fjern og nær gjennom mange år. Er dere ute og reiser, besøk en klubb, få med en vimpel hjem.
Vi kan være trygg på at vi får en engasjert president i 2015/2016. Hun virker trygg på den kommende oppgaven. Hun ønsket alle velkommen den 7. juli til Søndre Høien Gård.
 
Resten av kvelden var hadde inntektsgivende komité med vinlotteri. Noen vant en flaske, andre to, mens den heldigste stakk av med 3 flasker. Snakk om vinnerlykke.
 

I forbindelse med jubileumsfesten, så vil den oppsatte bussen dekke alle deler av kommunen. 
En blå mappe var også tildelt alle ledere hvor vi skulle samle sammen stoff slik at neste leder vet hva som er gjort tidligere år.

21 APRIL 2015

I kveld var vedhogst på programmet. I flott vårvær ble det kappet og pakket 102 sekker ved. Selv om det var godt og varmt når sola var oppe, ble det desto kaldere når den forsvart bak åsen. Og da kom årets første mygg, og for noen beist. Det er lenge siden vi hadde sett så store mygg.


En liten programendring:

Internasjonal tjeneste har programmet for 12.5. Vi har dessverre ikke lykkes å få tak i Marianne Dahl fra PRIO som foredragsholder. I stedet bruker vi interne krefter, og Ole Hermann Myhre vil foredra om madrasser, søvn og søvnkvalitet.

Neste møte er visepresidentens kveld. Samtidig er det vinlotteri, så ta med gaver og fet lommebok.

14 APRIL 2015

I kveld hadde vi besøk av Henriette Skjørdal, idrettslærer ved Sande Videregående skole.

Men først hadde presidenten en del informasjoner.
Drammen Syd RK skal markere sitt 60 års jubileum, og klubben vår har i den anledning bevilget kr 1.000,- som er øremerket deres prosjekt ”Kirkens bymisjon”.

Vi ”glemte” å klappe for to som nylig fylte år: 
Berit var 65 år 27 mars og Sigurd var 88 år 28 mars. Gratulere begge to.

Inger M. W orienterte oss om vårt 50 års jubileum, som skal være på Berger gård lørdag 13 juni. Kuvertprisen er kr 600,- for treretters middag med drikke. Antrekk smoking/mørk dress. Påmelding blir sendt ut per epost. (med ledsagere) Det vil også bli satt opp buss fra Berger dersom det er av interesse.

Så over til dagens tema.

Henriette er 27 år og har jobbet på Sande Videregående i 3 år. Hun er faktisk den yngste som har jobbet der. Hun utdanner seg til lektor og er spesielt interessert i kosttilskudd bland ungdom. Hvorfor er elever så interessert i kosttilskudd? Dagens ungdom er ikke tålmodige, de skal ha fin kropp, se bra ut for andre. Dette er bekymringsverdig. Hun er interessert i doping og er med i Antidoping Norge. Hva er forløpet til doping?, jo det er kosttilskudd. I forbindelsen med hennes master oppgave fant hun ut at 60 % i Vestfold bruker kosttilskudd. Dette i følge et spørreskjema hun sendte ut til skole i Vestfold. Hennes erfaring er at det er lite ungdommen vet om bivirkninger av kosttilskudd bare for å få mer og større muskler.
Til slutt viste hun en video av Morten Heierdal som gikk alt for langt i bruken av doping. Han kom seg ut av dette og er i dag en ettertraktet foredragsholder rundt om i landet. 
Takk til Henriette for et flott foredrag på et tema som undertegnede nesten var blank.

 

Neste møte er vedhogst, og vi ber alle med motorsag og stablere å møte kl. 18:00. 
28 april er det vinlotteri. Ta med kontanter og gevinster


7 APRIL 2015

Nok en gang fikk vi besøk av Hilde Holm fra Svelvik Frivillig sentral.
Men først ble Ole L. gratulert med de 62 år 5.4.15
Svelvik frivillig sentral har 100 registrerte frivillige som utgjør 8000 timer eller ca 4.5 årsverk i 2014. Et imponerende tall i en såpass liten kommune. Drammens Tidende hadde en oversikt over frivillige i distriktet, og der topper Svelvik langt oppe på lista.  Noe av det som de frivillige utfører er levering av varm mat hele året. De arrangerer sammenkomster fire dager i uken på fabrikkjordet, seniordans, bingo og er også ”natterevner” pluss mye mer.

 Elever fra ungdomsskolen er med på det som kalles ”innsats for andre” Noen av samarbeidspartnere er ungdomsskolen, kor og korps pluss mange flere. Nytt er også ”frivillig børs”. Her fikk man 72 signerte avtaler på Svelviks første børs. Eksempel er Svelvik Høyre tar for seg all vanning av Eikveien 17 i sommerhalvåret.
Noe av det som er utført av Venner av Eikveien 17 fra oppstarten i 2013 er sansehagen ferdig sommeren 2014 og lysthus i Lunden. De har også arrangert fjordturer for seniorer med båtforeningen i Svelvik.
Konklusjon er at de frivillige gjør en flott innsats i Svelvik.

Det ble masse spørsmål til Hilde etter hennes foredrag, noe som tyder på at dette engasjerte.
Takk til Hilde for en flott innføring i frivilligheten i Svelvik.

Neste møte blir utvidet etter normal møtetid, da undertegnede skal presentere de nye hjemmesidene for Svelvik Rotary Klubb.


24 mars 2015

Det spennende programmet med rådmannen som skulle snakke om Svelviks økonomi var vel årsaken til det ekstra store fremmøtet i kveld. 10% av klubbens medlemmer har fylt år de siste par ukene. 
Tore S. 72 årJarle 62 årGunnar 63 år og Britt 62 år 20. mars. Det spesielle med Britt var at hun for 2 år siden ble 60 år, men hennes helse var ikke bra. Ønsket  ikke besøk av president og sekretær da, men tok det  igjen nå med full oppdiskning +++  Hyggelig.
Svenn opplyste at vi var tildelt  kr. 10.000.- av district grant-penger  til kjøp av strikkemaskin til våre venner i SOA. Veldig flott.

 Rådmann Gro Herheim  var hos oss for akkurat 2 år siden og virket da entusiastisk, full av pågangsmot og ideer.  Vår kommune var da i en stor krise med 42 millioner kroner i akkumulert underskudd fra de siste årene,  penger kommunen ikke hadde,  faktisk ikke hadde lov til å bruke.   Derfor havnet vi i Robek-registeret, som 51 andre i landet.  

Til tross for at hun har iverksatt mange, mange tiltak, mange av dem veldig upopulære, fått massiv kritikk fra mange hold, utskjelt i perioder, +++, har hun beholdt det gode humøret og optimismen og pågangsmotet. Hun fremsto i dag akkurat som for 2 år siden, har samme tyngden bak ordene, kanskje til og med med et par kilo ekstra bak ordene. Vi gikk med et overskudd på 5,5 mill. i 2014 og hun regnet med at tallene for 2015 kanskje kommer opp i 10 millioner. Kommunene er pålagte å ta seg av psykisk belastede personer og stoffmisbrukere. Kommunestyret har vedtatt å investere 17 mill. i nybygg for disse i 2015. Dette var nødvendig og vi vil de kommende årene spare mye penger på å slippe å sende syke pasienter i disse kategoriene til dyre behandlingsplasser i andre kommuner. Hun kom også inn på evnt sammenslåing av kommuner med Drammen. Vi har en avtale med Drammen om sammenslåing fra 1.1.18, men hvis også andre kommuner, som Øvre og Nedre Eiker + Sande, + flere?, kan det ble senere, kanskje 2019.

 Rådmann GRO gir en veldig god følelse av at vi har rett person på riktig plass i vår kommune. Vi er vel alle sikre på at vi vil nå målet vårt om et par år. Takk Gro for at du vil bruke så mye tid på stakkars Svelvik kommune, slik den fortonet seg for 3-4 år siden. Vi ønsker deg alt vel.                                                                               
NESTE MØTE, i påskeuken er et SIESTA-møte.  Jeg ønsker dere alle en GOD PÅSKE

18 mars 2015
Meget godt besøkt møte i kveld igjen.

Foruten foredragsholderen hadde vi også besøk av Frantz Arthur Hegg fra Drammen RK. Han bor nå i Svelvik og blir nok oftere å se, kanskje han blir medlem snart? Tormod ble gratulert med 69 år den 12.3. og Sverre,  in absentia, med 76 år 15.3.15.

 RK Drammen syd er 60 år i år og i den anledning er vår klubb invitert til fest 18.4. kl 18.30 Presidenten ønsket inderlig at flere enn han måtte delta der.
Astrid Johanne Holm  er vår lensmann fra sist høst.  DET ER LITT AV EN DAME !!
Hun imponerte oss alle, i alle fall meg. Stort pågangsmot og entusiasme. 42 år ung ‘jente’ som tydeligvis har gått til verket på en helt annen måte enn vi er vante til.  Opprinnelig diakon av utdannelse. Tok politiskolen og var ferdigutdannet der i 1998.Etter det en meget variert og spennende karriere i mange land, bl.a. for FN. Nesten overkvalifisert, spør du meg, men det er det jo ingen som gjør. Hun opplyste at vi fra nyttår f.eks. skal krenkes inn fra 27 til  12 politidistrikter her  i landet. Hvordan det fungerer gjenstår å se.

Her i Svelvik er det, som i alle andre områder, mange oppgaver, men vi ligger sånn omtrent midt på treet når det gjelder kriminalitet. Når det gjelder overgrep mot barn er det på landsbasis ca 25% av tilfellene som blir rapporterte. Her i kommunen ligger vi under det. Hun oppfordrer oss til å være mere år- våkne og bry oss hvis vi oppdager noe som er mistenkelig. Det er verre å ikke avdekke overgrep enn å ta feil. Det er ca 100.000 barn her i landet som hvert år opplever fysisk eller psykisk vold / overgrep. Mange av disse barna utvikler PTSD,  post-traumatisk stress-syndrom. Hun opplyste at dette fenomenet, overgrep,  koster samfunnet 6 milliarder per år.

 Hun hadde en lett og fin måte å prate på. Svarte lett og greitt på spørsmål.  Hun virket å ha veldig god selvtillit, i politisaker. Lurer egentlig på hvor lenge vi får være så heldige å få beholde henne.
Men foreløpig kan vi nok bare si:  ‘Førr ei dame’.

 NESTE MØTE:  Rådmannen skal ta for seg ‘økonomien i kommunen’.


Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Fabrikkjordet
Adresse: Storgaten 102 D
Postnummer: 3060
Sted: Svelvik
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no


Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...